Conversa amb empresaris del Vallès Oriental

El passat dia 7 de novembre vam tenir l’oportunitat de compartir taula al restaurant D.O. de Granollers amb 15 empreses del Vallès Oriental de sectors diferents: el metall, components electrònics, perfumeria, constructores, de biotecnologia, químiques o d’altres sectors, sòcies totes de Pimec des de fa més de 10 anys. En un ambient relaxat vam poder agrair la fidelitat amb Pimec durant tant de temps i vam aprofitar per comentar l’actualitat empresarial i -com no- també la política.

Tots els assistents coincidien en la preocupació que la inestabilitat política confereix al moment present, encara que de moment no es pot parlar d’una afectació rellevant més enllà de donar explicacions a clients o proveïdors internacionals -americans, asiàtics o europeus- sobre què està passant al nostre país. En algun cas, no obstant, la por a un boicot dels productes catalans ha fet pensar en modificacions d’hàbits com la informació de l’etiquetatge o fins i tot la disponibilitat d’adreces alternatives fora de Catalunya, però de moment no ha provocat el canvi de seus o pèrdua coneguda d’oportunitats. Això corrobora el resultat d’una recent enquesta feta per Pimec entre 400 empreses associades, segons el qual el 66 % de les enquestades consideren que el debat polític no l’afecta negativament (La Pime davant del debat polític sobre Catalunya, octubre 2017).

Problemes com el boicot, a més, només afecta les relacions amb empreses espanyoles, no les estrangeres. Quant a clients o proveïdors estrangers, és interessant comprovar que només acostumen a demanar informació sobre una realitat desconeguda per ells, però un cop entenen la situació la seva voluntat és seguir treballant com fins ara. Val a dir que a la trobada la majoria d’empreses eren industrials, amb un condicionants diferents de les empreses de serveis, turístiques o del comerç, i això explica la pràctica unanimitat. En l’enquesta de Pimec citada abans el 74 % eren empreses de serveis o construcció, sectors que intueixo poden estar més afectats a curt termini per les decisions de consumidors o inversors estrangers i, encara i així, només una tercera part pensen que els pot afectar la situació política o només un 4 % han obert alguna oficina fora de Catalunya o s’ho estan rumiant.

La primera conclusió de la meva petita estadística de sobretaula és que, si mai es planteja algun dubte, serà relatiu a la valoració prudent de l’anomenat risc de país, essent la referència o perspectiva en aquest cas l’Estat Espanyol en el seu conjunt, no Catalunya separadament. El procés polític català és ara un element important però no l’únic per valorar aquest risc de país, de la mateixa forma que ho pot ser la confiança en el sistema judicial -amb un govern legítim a la presó sembla que aquí hi ha molta feina per fer-, la prima de risc, l’endeutament públic o la estabilitat del govern central. Tampoc no sembla que susciti el rebuig el conflicte polític si l’empresa catalana continua estant en disposició de complir amb els seus compromisos.

La segona conclusió és que, a banda del soroll mediàtic i la sensació compartida de crisis, l’economia funciona amb més independència del poder polític de la que imaginem. Amb aquesta afirmació no vull treure importància al procés, però m’alegra comprovar que els empresaris no han perdut la iniciativa ni les ganes de treballar en un context menys clar del que voldrien. Espero que els nostres dirigents sabran trobar la solució col·lectiva d’un problema exclusivament polític sense desconèixer les relacions i els interessos reals de la ciutadania.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s